Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα Ακαδημιών – Πως οι προσδοκίες τον γονιών πιέζουν τα παιδιά

rerra
Συνέβαινε ανέκαθεν. Το παιδί μας πρέπει να γίνει καλύτερο από εμάς. Πρέπει να πετύχει ό,τι εμείς δεν καταφέραμε. Οταν μάλιστα ένα παιδί έχει μία κλίση, πόσω μάλλον όταν ασχολείται με τον πρωταθλητισμό, πολλές φορές η πίεση του γονέα είναι ασφυκτική. Ασυνείδητα ίσως ή, διότι αυτό φαίνεται πως είναι το σωστό…
Στα Τμήματα Υποδομής του ΠΑΟΚ προτεραιότητα είναι η ψυχική και ψυχολογική εκπαίδευση και στήριξη των παιδιών που εμπεριέχει και την εκπαίδευση των γονιών τους. Η ενασχόληση της ψυχολόγου του ΠΑΟΚ κ. Ειρήνης Ρέρα αποδεικνύει αν μη τι άλλο πόσο σημαντικός είναι ο σωστός χειρισμός ενός παιδιού στην μετέπειτα εξέλιξή του, στην προκειμένη σε ό,τι αφορά κυρίως έναν αθλητή. Εξ ου και στη δεύτερη ημερίδα που διοργανώνει ο ΠΑΟΚ, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 19.00, η κ. Ρέρα θα μιλήσει στους γονείς των παιδιών των Ακαδημιών για το πως οι προσδοκίες τους εκφράζονται και πως αυτές επηρεάζουν τα παιδιά.
Τι και ποιες είναι οι προσδοκίες των γονιών, ποιους τομείς επηρεάζουν στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού, ποιος είναι ο μύθος του τέλειου, του ιδανικού παιδιού, πως οφείλει ένας γονιός να συμπεριφέρεται στο παιδί του, ειδικά σ’ αυτό που έχει επιλέξει τον πρωταθλητισμό.
Η πίεση είναι μεγάλη έτσι κι αλλιώς για ένα παιδί με βεβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα – σχολείου, προπόνησης, αγώνων, κοινωνικής ζωής – και αυτή εντείνεται από τους γονείς. Είτε γιατί πιστεύουν ότι ο λανθασμένος – τις πιο πολλές φορές – τρόπος αντιμετώπισης της επιτυχίας ή, της αποτυχίας, της έπαρσης ή, της απογοήτευσης είναι ο ενδεδειγμένος, είτε διότι δεν συνειδητοποιούν πόσο ασφυκτικό μπορεί να γίνει το οικογενειακό περιβάλλον για έναν αθλητή που τον πιέζει να πετύχει.
Η κ. Ρέρα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελειοθηρία στον αθλητισμό, στο ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τελειομανή αθλητή, ποιες είναι οι συμπεριφορές του και πως τον διακρίνουμε και εν τέλει πως τον αντιμετωπίζουμε. Θα σταθεί και θα αναλύσει ποιο προτεινόμενο στυλ γονέα είναι ιδανικό για την ομαλή αναπτυξιακή πορεία ενός παιδιού, ποια είναι τα λάθη και πως διορθώνονται – ναι, διορθώνονται, εφόσον ο γονιός είναι σε θέση να αναγνωρίσει την συμπεροφορά του – κατά πόσον αποδεχόμαστε το παιδί μας όπως είναι και ποια είναι η λεπτή γραμμή που ορίζει «τι είναι το καλύτερο για το παιδί».
Διότι οποισδήποτε αντιλαμβάνεται ότι είναι εντελώς διαφορετικό να προπορευόμαστε των επιθυμιών του παιδιού μας, να τις ορίζουμε εμείς κατά κάποιο τρόπο από το να γινόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια να πραγματοποιήσει το όνειρό του.
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου της Τούμπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου